
رژیم اختلالات تیروئیدی
کمکاری تیروئید زمانی به وجود میآید که سطح هورمونهای تیروئید، یعنی ترییدوتیرونین (T3) و تیروکسین (T4)، اولین گام در درمان کم کاری تیروئید حذف اثرات نامطلوب و عوامل بروز اختلال در عملکرد تیروئید میباشد، مانند التهاب، استفاده بیش از حد از داروها، کمبود مواد مغذی و تغییرات هورمونی ناشی از استرس. رژیم کم کاری تیروئید بر حذف غذاهای التهاب زا و محرک سیستم ایمنی تاکیید دارد. و به جایان بر روی غذاهایی که به درمان دستگاه گوارش، تعادل هورمونها و کاهش التهاب کمک میکنند، تمرکز دارد.
علل بالقوه کمکاری تیروئید
اختلالات التهابی تیروئید
در کشورهای توسعه یافته شایعترین علت کمکاری تیروئید، بیماری "تیروئیدیت هاشیموتو" میباشد. این بیماری زمانی اتفاق میافتد که غده تیروئید ملتهب میشود. عامل این التهاب، یک اختلال خود ایمن میباشد. وقتی کسی به هاشیموتو مبتلا میشود، بدنش شروع به تولید پاتن هایی کند که به بافت غده تیروئید حمله کرده و انها را تخریب میکند.
رژیم غذایی نامناسب (به خصوص کمبود ید و سلنیوم)
رژیم غذایی فقیر از مواد مغذی، به خصوص ید و سلنیوم (عناصر معدنی کمیابی که برای عملکرد تیروئید بسیار مهم میباشند)، خطر ابتلا به اختلالات تیروئید را افزایش میدهد. غده تیروئید برای تولید مقادیر کافی هورمونهای تیروئیدی به عناصر سلنیوم و ید نیازمند است. بهتر است برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب به دکتر متخصص تغذیه مراجعه نمایید.
عدم تعادل هورمونها
غده هیپوفیز هورمونی به نام هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) را تولید میکند. این هورمون سطح و میزان ترشح هورمونهای تیروئید را کنترل مینماید. در برخی از افراد غده هیپوفیز با مشکل روبه رو میشود درنتیجه عملکرد تیروئید تحت تاثییر قرار میگیرد. هرچند این نوع اختلال بسیار نادر است. تخمین زده میشود از میان هر 100 مورد کمکاری تیروئید، یک نفر به علت مشکلات غده هیپوفیز درچار این بیماری شده باشد.
التهاب رودهها (سندرم روده چکه کن)
ایجاد اختلال در رودهها میتواند به کمبود مواد مغذی کمک کرده و فعالیتهای خود ایمنی را در بدن افزایش دهد. التهاب روده میتواند در اثر حساسیتهای غذایی یا آلرژیها ایجاد گردد. مثلاً در افرادی که نسبت به گلوتن و فراوردههای لبنی، حساسیت دراند. از علل دیگر اختلال در رودهها میتوان به استرس زیاد، افزایش مواد سمی در رژیم غذایی و محیط زندگی و عدم تعادل باکتریهای دستگاه گوارش، اشاره کرد.
ژنتیک
اگر چه بسیار شایع نیست، اما گاهی اوقات نوزادان به علت بیماریهای ژنتیکی با اختلال در عملکرد غده تیروئید، متولد میشوند. به این نوع کمکاری،" کمکاری مادرزادی تیروئید" می گویند.
بارداری
هر چند علت آن دقیقاً مشخص نیست، در طول دوران بارداری در برخی از زنان، سطح هورمونهای تیروئیدی افزایش یافته و به دنبالان طی دوره ای، سطح هورمونها به میزان زیادی کاهش مییابد.
تداخلات برخی از داروها
استفاده از برخی داروها نیز میتواند به کمکاری تیروئید منجر شود، به خصوصان هایی که در دوره نقاهت بعد از درمان سرطان و جراحیها استفاده میشوند. برخی از داروهایی که برای بیماریهای ذهنی یا بیماریهای قلبی تجویز میشود نیز میتوانند منجر به ایجاد کمکاری تیروئید گردند.
سطح بالای استرس و فشارهای روحی
استرس هورمونها را تحت تأثیر قرار میدهد. همچنین باعث افزایش التهاب میگردد. استرس میتواند سطوح هورمونهای کورتیزول و آدرنالین را افزایش دهد. این افزایش باعث ایجاد اختلال در عملکرد انتقال دهندههای عصبی میشود. همچنین علائم بیماریهای تیروئید را نیز افزایش میدهد.
بی تحرکی و عدم فعالیتهای ورزشی
ورزش و رژیم غذایی سالم برای کنترل استرسهای مزمن و مدیریت عملکردهای عصبی مرتبط با هورمونها، بسیار مهم است.